Правильне харчування для здорових суглобів: що їсти, а від чого відмовитися

Зв’язки та суглоби – найсильніші та найміцніші складові організму, але на них припадає і найбільша кількість травм, тому що вони лежать в основі рухливості опорно-рухового апарату.

Правильне харчування – один із важливих елементів для збереження здоров’я та зміцнення суглобів та зв’язок. Тут важливо вказати і ті продукти харчування, які корисні для сполучних тканин, і ті, які краще взагалі викреслити зі свого раціону.

Корисні продукти для підтримки сили зв’язок та суглобів

Риба та морепродукти корисні високим вмістом органічного фосфору, який незамінний для міцних кісток та суглобів.
Зелені овочі, деякі сухофрукти (родзинки, чорнослив, фініки), висівки багаті на магній. Магній позитивно впливає на роботу нервів, відповідальних за суглоби.
Вершкове морозиво містить корисні жири і кальцій, тоді як практично всі інші види морозива шкідливі для організму і, зокрема, для сполучних тканин.
Оселедець та оливкова олія – багаті на джерела вітаміну F, який має протизапальну дію на суглоби.
Вітамін E перешкоджає ферментам розщеплювати хрящову тканину. Міститься в броколі, моркві, петрушці, селері, рослинній олії, буряках, шипшині.
Вітамін С відповідає за процеси харчування суглобів та зв’язок. Міститься у цитрусових, томатах, капусті, чорній смородині.
Вітамін D перешкоджає вимиванню кальцію з кісток. Міститься у молочних продуктах, яєчних жовтках.

Шкідливі продукти, що руйнують наші зв’язки та суглоби
Газовані напої, випічка, плавлені сирки, крабові палички – це продукти, що містять неорганічні фосфати. Їх регулярне вживання призводить до тугорухливості суглобів та остеопорозу.
Копченості та мариновані продукти містять велику кількість неорганічних солей, які можуть викликати запалення та деформацію суглобів.
Щавель, шпинат і редис містять багато щавлевої кислоти, яка перешкоджає живленню суглобів і може призводити до їх запалення.
Кава, шоколадні вироби, печінка, сочевиця, жирна свинина містять пурини, що призводять до розвитку подагри.