Чому треба їсти цвітну капусту якомога частіше

Цвітна капуста – це справжне джерело вітамінів, вона  містить вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6 та фолієва кислота), С, К та Е.

Цей овоч також дає нам життєво важливі мінерали, такі як кальцій, магній, фосфор, калій та марганець і є одним із найкращих джерел рослинного білка.

У цьому овочі міститься мінімум жиру та багато білка, клітковини та жирних кислот Омега-3.

Тому якщо ви регулярно будете їсти цвітну капусту, ваше тіло буде здоровим і сильним.

1. Цвітна капуста покращує здоров’я серцево-судинної системи

Вітамін K, який пристутній у цвітнії капусті, має протизапальні властивості, які покращують кровообіг. Це дозволяє уникнути накопичення ліпідів у крові, що призводить до серцево-судинних проблем, таких як атеросклероз.

2. Допомагає при проблемах із шлунком

Як уже згадувалося вище, цвітна капуста багата на клітковину. Це робить її дуже корисною для травлення та допомагає виведенню токсинів з організму. Крім того, сульфорафан захищає стінки шлунка та робить його більш стійким до дії хвороботворних бактерій. Якщо до цього додати вміст ізотіоціанатів, очевидно, що вживання кольорової капусти є відмінним способом, щоб зменшити ризик виникнення виразкової хвороби шлунка і раку товстої кишки.

3. Бореться з онкологією

Сульфорафан та ізотіоціанати містять елементи, які перешкоджають зростанню ракових клітин. Це полегшує боротьбу з раком та допомагає зупинити його зростання.

4. Запобігає дегенерації жовтої плями в очах

Через високий вміст вітаміну С та антиоксидантів, цвітна капуста може бути ефективна для зниження ризику дегенерації жовтої плями через вік, який, у деяких випадках, призводить до сліпоти. Сульфорафан також допомагає захистити тканини сітківки від пошкоджень, викликаних окислювальним стресом. Таким чином, значною мірою, цвітна капуста запобігає порушенням зору та захворюванням очей, таким як катаракта.

5. Знижує шкоду, спричинену ультрафіолетовим випромінюванням

Сульфорафан у цвітній капусті також корисний для захисту шкіри від пошкоджень, спричинених ультрафіолетовим випромінюванням.

6. Є профілактикою нейродегенеративних захворювань

Ще одна важлива причина, щоб їсти цвітну капусту, полягає в тому, що сульфорафан активує ферменти, необхідні для детоксикації та допомагає нашому мозку відновлюватися після нейронних ушкоджень, спричинених запальними процесами та окислювальним стресом.

Це означає, що цвітна капуста зменшує ризик захворіти на хворобу Паркінсона та Альцгеймера.

7. Бореться з гіпертонією та підвищеним холестерином

Завдяки антиоксидантним та протизапальним властивостям цвітної капусти, ваші артерії залишаються здоровими. Омега-3 жирні кислоти та клітковина допомагають знизити рівень поганого холестерину (LDL). Це дуже добре, якщо ви маєте справу з проблемами серця або хочете їх уникнути.

8. Забезпечує баланс електролітів

Цвітна капуста допомагає збалансувати електроліти в організмі. Завдяки цьому ваша нервова система краще виконує передачу нервових імпульсів для м’язових скорочень.

9. Дбає про здоров’я нашого мозку та клітин

Фосфор, який міститься в цвітній капусті, є необхідним елементом відновлення клітинних мембран. Це має важливе значення для того, щоб ваш мозок та нервова система працювали належним чином. У свою чергу, калій та вітамін B6 сприяють зміцненню здоров’я вашого мозку, а також нейронів. Це дуже важливо, якщо ви хочете, щоб ваш мозок був у найкращій формі.

10. Їжте цвітну капусту, і діабет обійде вас

Завдяки вмісту вітаміну С та калію, регулярне вживання цвітної капусти допоможе знизити ризик розвитку діабету.