Мобілізація

Мобілізація в Україні: що зміниться у разі ухвалення законопроєкту № 10449

Законопроєкт №10449, який був внесений до Верховної Ради 7 лютого 2024 року, пропонує деякі зміни до мобілізаційного законодавства України.

Зокрема, законопроєкт передбачає, що аспіранти, які навчаються за контрактом, можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Наразі цей законопроєкт не був ухвалений, тому остаточного рішення щодо мобілізації аспірантів ще немає.

Що зміниться у випадку ухвалення законопроєкту №10449?

Окрім мобілізації аспірантів, законопроєкт №10449 пропонує такі зміни:

  • Збільшення терміну мобілізації: з 12 до 18 місяців.
  • Розширення переліку осіб, які не підлягають мобілізації: до нього будуть включені, зокрема, народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді та деякі інші категорії осіб.
  • Введення нового виду мобілізації: “Військово-обліковий резерв”. До нього будуть зараховані особи, які не підлягають мобілізації, але можуть бути залучені до виконання військових обов’язків у разі потреби.

Також законопроект передбачає, що аспіранти, які навчаються за контрактом, можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Важливо зазначити, що всі ці зміни є лише пропозиціями. Остаточне рішення щодо них буде прийматися Верховною Радою України.

Мобілізація – це динамічний процес. Кількість мобілізованих може збільшуватися або зменшуватися залежно від потреб Збройних Сил України.